Zhodnocení roku 2017

20.03.2019 02:21

Ski klub Strakonice se sestává ze tří úseků: početně nejvíce zastoupen je úsek běžeckých disciplín (UBD), dále také úsek alpských disciplín (AD) a úsek základního lyžování (ZL). Úsek alpských disciplín se zaměřil na oddílovou činnost na základně Ski klubu Strakonice na Kubově Huti, úsek ZL tvořili převážně začínající lyžaři-běžci a skupina rozhodčích a UBD tvořili převážně mladí závodníci v běžeckých disciplínách. Došlo k mírnému nárůstu členské základny, kdy hlavně do UBD přicházeli noví mladí zájemci o běžecké lyžování .

Rok 2017 byl ve znamení další spolupráce Ski klubu Strakonice a Biatlonového oddílu Strakonice. Starší závodníci často podlehli kouzlu biatlonu a byli v něm úspěšní jak v letní, tak i v zimní verzi. Svou závodní činnost tak dělili mezi běh na lyžích a biatlon. Po celý rok se konaly pravidelné tréninky a hlavně v podzimní části přípravy a v zimní sezóně se závodilo. Podařilo se uskutečnit dvě letní soustředění, jedno podzimní společně soustředění s mladými lyžaři Ski Šumava Vimperk na naší základně na Kubově Huti a také dvě zimní zahraniční soustředění na Dachsteinu a ve slovinské Planici.

Rok 2017 začal rovnou krajskými přebory v běhu na lyžích ve Vimperku. V sobotním závodu volnou technikou si titul krajské přebornice odvezla Miroslava Chvalová v kategorii dorostu. Na prvním místě se umístil ve své kategorii i Matěj Novák, v předžákovských kategoriích se však tituly ještě nepřidělují. Bronzovou medaili přidala mladší dorostenka Štěpánka Hanušová, starší žáci Jaroslav Zahradník a Barbora Bočková pak 4. místa a Antonín Hanuš a Lucie Heide (ve svém prvním zimním závodě) 5. místa. V nedělním závodě klasickou technikou s hromadným startem znovu zvítězil Matěj Novák, Štěpánka Hanušová byla stříbrná a Jarda Zahradník znovu čtvrtý a Antonín Hanuš šestý. Navázalo se celostátními závody ČP žactva ve Vysokém nad Jizerou, kde Johanka Hůrková vybojovala 12. místo v cross country crosu a 20. místo v intervalovém závodě klasickou technikou. Jaroslav Zahradník v obou závodech vybojoval 23., resp. 33. místo. Dalším krajským závodem byla Šumavská 30 v Nové Peci, kde dokázala zvítězit Johanka Hůrková, 2. místo si odvezli Matěj Novák a Jaroslav Zahradník a 3. místo Vojtěch Silovský a 2 dny na to se konal další KP klasickou technikou na Zadově.  Svou kategorii zde opět vyhrál Matěj Novák a bronzovou medaili si domů odvezl starší žák Jan Houška. O dalším víkendu se konal Kvildský pašerák, závod volnou technikou s hromadným startem. Ski klub Strakonice si odtud odvezl 3 zlaté medaile: Matěj Novák, Štěpánka Hanušová a Miroslava Chvalová. Závod Mistrovství ČR žactva se konal v Novém Městě na Moravě. Jedinou, ale úspěšnou závodnicí, která zde reprezentovala Ski klub Strakonice, byla Johanka Hůrková. V závodě ve sprintu volnou technikou si v kategorii starších žákyní vyběhla své životní maximum a o 2 místa vylepšila své nejlepší umístění z celostátních závodů, doběhla na výborném 10. místě. V intervalovém závodě klasicky doběhla na 19. místě a výborně si vedla i ve štafetě, kde svůj úsek předávala na 4. místě.  Na začátku března se také konal veřejný závod v běhu na lyžích a přebor Ski klubu Strakonice na Kubově Huti. Přeborníky okresu se v jednotlivých kategoriích stali Kryštof Brand, Barbora Silovská, Tereza Vlasáková, Tomáš Nový, Johanka Hůrková, Jaroslav Zahradník, Štěpánka Hanušová a Antonín Hanuš.

Nejlepšími lyžaři Ski klubu Strakonice byli na závěrečném zhodnocení sezóny vyhlášeni Matěj Novák (vítěz několika krajských závodů) a Johanka Hůrková (10. místo na M ČR).

V letní přípravě se již tradicí stal katovický závod Běh mufloní stezkou, ze kterého závodníci Ski klubu Strakonice dovezli 8 medailí: stříbrní Tereza Vlasáková, Johanka Hůrková,Jan Houška, bronzoví Beáta Brandová, Pátricie Němcová, Barbora Bočková, Martin Novotný a Jonáš Novotný. Letní příprava byla  obohacena také o nově organizovaný závod Strakonický duatlon, který se konal v rámci oslav 650 výročí přiznání městských práv. I zde se velmi dařilo domácím závodníkům Ski klubu. Tradiční byla i podzimní příprava při lyžařských krosech na závodech 5x Vimperkem a při domácím závodu Běh okolo Kuřidla, ze kterého si mladí závodníci Ski klubu Strakonice odnesli 9 medailí – ty zlaté Lucie Půbalová, Lucie Heide, Matěj Novák, Patricie Němcová a Matyáš Jánský.

Prvním zimním závodem byl na konci kalendářního roku 1. sníh na Kvildě. Zde závodníci Silvie Půbalová a Matěj Novák vyjeli dvě medaile, obě stříbrné. 4. místo přidala Johanka Hůrková a 5. místo Lucie Heide.