Zhodnocení roku 2016

08.01.2017 18:35

Ve Ski klubu Strakonice je evidováno v současné době 71 členů, z toho 49 členů je v úseku běžeckého lyžování (ostatní v alpských disciplínách a základním lyžování). Z toho je 25 závodníků v dětských, žákovských a dorosteneckých kategoriích. Tito závodníci jsou na různém stupni lyžařských dovedností – od začínajících lyžařů, teprve se připravujících na první závody, přes průměrné lyžaře, zúčastňujících se krajských závodů v běhu na lyžích a např. Šumavského maratónu na Kvildě, až po nejlepší závodníky, kteří se pravidelně zúčastňují celostátních závodů v běhu na lyžích – M ČR a závody Českého poháru (staršího žactva a dorostu) a závodů Hledáme nové talenty (mladší a starší žactvo). Ski klub Strakonice navazuje na historicky nejpočetnější a nejúspěšnější lyžařský klub druhé poloviny 20. století v jižních Čechách – lyžařský oddíl TJ ČZ Strakonice a je jeho nástupnickou organizací. Po roce 1989 však docházelo postupně k útlumu činnosti, odcházeli trenéři, kteří nebylo z čeho platit, nepracovalo se s mládeží, a výsledkem bylo, že na začátku 21. století byl ve Strakonicích evidován pouze jeden aktivní závodník. Systematickou a pravidelnou činností jsme dosáhli současného stavu a chtěli bychom v rozvoji běžeckého lyžování ve Strakonicích pokračovat.

 

V roce 2016 bylo nejvýraznějším sportovním úspěchem 12. místo Johanky Hůrkové na mistrovství ČR staršího žactva ve sprintu v Novém Městě na Moravě. I v dalších celostátních závodech Johanka dokázala dojet ve druhé desítce startovního pole (15. místo 1. ČP žactva ve Vrchlabí), čítajícího mnohdy i více než 60 závodnic z celé ČR. V kategorii mladších žáků se pak prosadil Jaroslav Zahradník, který v celostátním závodě Hledáme nové talenty v běhu na 2,5 km klasicky doběhl na krásném 11. místě (pouze 0,8 sek. od 9. místa). Top 10 byla tedy již hodně blízko.

V krajských závodech bylo naše barvy také hodně vidět. V krajském přeboru volnou technikou dokázali Johanka i Jára vybojovat tituly přeborníků kraje a Anna Zahradníková přidala stříbrnou medaili. Další krajské přebory se díky nedostatku sněhu neuskutečnily. V ostatních krajských závodech se prosadil také jeden z nejmladších závodníků Matěj Novák (ročník narození 2009), který dokázal doběhnout těsně druhý na Kvildském pašerákovi a stejné místo si vyběhl také na Šumavském minimaratónu na Kvildě.

 

Protože někteří závodníci nám již odchází do dorosteneckých a juniorských kategorií, je nedílnou součástí činnosti Ski klubu Strakonice také nábor nových začínajících lyžařů. V roce 2016 začalo ve Strakonicích lyžovat 5 nových mladých nadějných začínajících lyžařů, kteří by měli doplnit řady stávajících závodníků. Novými nadějemi jsou Tereza Vlasáková, Lucie Heide, Kryštof Brand, Tadeáš Holub a v záloze jsou již i jejich mladší sourozenci.