Zhodnocení roku 2014

25.09.2015 19:17

Rok 2014 byl rokem stabilizace členské základny. Členská základna činila k 31.12.2014 51 členů, z toho 9 členů v úseku alpských disciplín, 38 členů v úseku běžeckých disciplín a 5 členů v úseku základního lyžování (1 společné členství  v BD a ZL). V běžeckém úseku i nadále probíhala úzká spolupráce s oddílem SK Biatlon Strakonice a část závodníků SKI KLUBu Strakonice se pravidelně zúčastňovala krajských i celostátních biatlonových závodů. Trenérsky i nadále působili Radek Sosna, Jan Melichar, Josef Boček, Filip Novotný a ostatní z řad rodičů.
Pro absolutní nedostatek sněhu ve Strakonicích jsme veškeré zimní lyžařské tréninky byli nuceni absolvovat v lyžařském areálu Vodník ve Vimperku, kde bylo zajištěno umělé zasněžování. Zde se také 8.2.2014 konaly Přebory Ski klubu Strakonice 2014. Závod se jel volně a masově, tedy s hromadným startem. Přeborníky SK, a zároveň přeborníky okresu Strakonice, se v jednotlivých kategoriích stali: Barbora Silovská, Martin Novotný, Johanka Hůrková, Matyáš a Šimon Jánský. Krajský přebor se konal 3.2. a závodníci SKI KLUBu Strakonice byli vidět. Jaroslav Zahradník se stal přeborníkem kraje v kategorii do 10 let, v lyžařském potěru získala stříbrnou medaili jeho sestra Anna Zahradníková a Barbora Silovská byla čtvrtá. V kategorii mladších žáků obsadil Vojtěch Silovský 8. místo a Johanka Hůrková vybojovala stříbrnou medaili. Mezi dorostenci obsadil Filip Boček 8. místo. Vrcholem zimní sezóny byla pak účast na celostátních závodech Hledáme nový talent v Jablonci nad Nisou. Na sobotní klasické trati obsadila 18. místo Johanka Hůrková, Vojtěch Silovský byl 31., Jonáš Novotný 53. Ze starších žáků se umístila Štěpánka Hanušová na 40. místě a Matyáš Jánský na 36. místě. Johanka Hůrková a Matyáš Jánský si vyjeli III. výkonnostní třídu žactva. V neděli se startovalo volnou technikou (bruslením) a výsledky byly ještě lepší: Johanka Hůrková se dokázala prosadit do první desítky a celkově 9. místem si vyjela II. výkonnostní třídu žactva. Polepšili si i Vojtěch Silovský na 29. místo, Jonáš Novotný na 49. místo, Štěpánka Hanušová na 36. místo (III. VTž) a Matyáš Jánský na 31. místo (znovu III. VTž). O jarních prázdninách se konalo již tradiční soustředění na Kubově Huti, kde jsme se věnovali nácviku techniky klasického stylu i bruslení, najížděli potřebné kilometry a nechyběli ani hry, závody a spousta legrace.
Jarní příprava na novou sezónu tradičně zahajovala Během mufloní stezkou v Katovicích, odkud jsme přivezli 8 medailí: zlatá byla Johanka Hůrková  a Josef Boček, stříbrní byli Barbora Silovská,  Anna Zahradníková, Barbora Bočková a Matyáš Jánský, bronzoví Jaroslav Zahradník a Šimon Jánský.
Závodníci premiérově absolvovali velmi vydařené letní přípravné soustředění Kurník 2014 a již tradiční letní soustředění na Kubově Huti. Velký dík za pomoc při organizaci patří všem trenérům a rodičům, kteří vydatně pomáhali a také všem, kteří pomohli s dopravou na tréninky a závody.

V letním Běhu městem 21. srpna se mezi žákyněmi umístila Štěpánka Hanušová na 2. místě, Johanka Hůrková na 3. místě, Barbora Bočková na 4. místě, Barbora Silovská na 6. místě a Anna Zahradníková na 8. místě. Mezi žáky byl třetí Filip Boček, šestý Antonín Hanuš, sedmý Vojtěch Silovský, desátý Vojtěch Pěsta. Mezi juniorkami skončila Kristýna Vondrysová na 2. místě a v kategorii příchozích mužů doběhl Josef Boček čtvrtý.
Podzimní krosy přinesly závodníkům SKI KLUBu Strakonice mnoho medailí i dalších umístění těsně pod stupni vítězů. Z těch nejvýraznějších jmenujme: Vodník 1. místo Matyáš Jánský, 2. místa Jaroslav Zahradník a Josef Boček, 3. místo Barbora Bočková, běh do vrchu Vodník 3. místo Šimon Jánský, SEM TAM Vimperkem 2. místa Filip a Josef Bočkovi, 3. místa Johanka Hůrková a Antonín Hanuš, Běh při Otavě 1. místo Matyáš Jánský, 2. místo Filip Boček, 3. místo Antonín Hanuš. Vrcholem podzimní sezóny byl znovu „domácí“ závod Běh okolo Kuřidla, tentokrát jako již XIV. ročník Memoriálu Františka Kováře a 34. ročník tohoto závodu. I zde bylo naše závodníky vidět: 1. místo Matyáš Jánský, 2. místa Barbora Bočková, Ondřej Didek, Šimon Jánský, Antonín Hanuš, 3. místa Barbora Silovská, Jan Novák, Jonáš Novotný, Johanka Hůrková, Vojtěch Silovský a odchovankyně našeho oddílu Lenka Frömlová. Následoval závod Hajná Hora: 2. místo Matyáš Jánský, 3. místo Johanka Hůrková a závěrečný podzimní závod Podzimní kros čkyňskými poli znamenal přímo medailovou žeň – 11 medailí: zlatá Vojtěch Silovský, stříbrné Barbora Silovská, Jaroslav Zahradník, Johanka Hůrková, Matyáš Jánský, Šimon Jánský, Josef Boček, bronzové Anna Zahradníková, Jonáš Novotný, Antonín Hanuš, Lenka Frömlová.
Po zakončení podzimního přípravného období jsme se již začali připravovat na novou lyžařskou sezónu.

Radek Sosna