M ČR žactva - Johanka 10. místo ve sprintu

24.02.2017 21:57

Johanka Hůrková úspěšná na M ČR žactva

 

Jedinou závodnicí Ski klubu Strakonice, která se zúčastnila víkendového Mistrovství ČR žactva v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě byla nakonec Johanka Hůrková. Ostatní závodníci se z různých důvodů nemohli zúčastnit. Závody se měly původně konat v Rýmařově, ale kvůli špatným sněhovým podmínkám byl závod nakonec přesunut právě do Nového Města na Moravě.

Prodloužený závodní víkend začal pátečním závodem ve sprintu bruslením. Nejprve absolvovali všichni závodníci trať 800 m individuálně v rámci kvalifikace. Z kvalifikace pak nejlepších 30 závodníků a závodnic v každé kategorii postupovalo do vyřazovacích bojů. Johanka v kategorii starších žákyň ročníku narození 2003 zvládla kvalifikaci s přehledem a postoupila dvanáctým nejlepším časem. Následovalo čtvrtfinále, ze kterého postupovali vždy 2 nejrychlejší a ze všech pěti čtvrtfinále 2 další nejrychlejší závodníci jako šťastní postupující (lucky loser) do semifinále. Johanka měla ve svém čtvrtfinále dvě závodnice, které byly v kvalifikaci rychlejší a také podle předpokladů doběhla těsně na 3. místě. Znamenalo to čekání na výsledky kvalifikace, zda se podařilo postoupit na čas. To se nakonec povedlo a tak se Johanka chystala na semifinále. Zde měla ze všech soupeřek nejpomalejší kvalifikační čas, ale přesto zabojovala a ve finiši se jí podařilo jednu soupeřku předběhnout. Znamenalo to ve výsledku celkově 10. místo, což je Johančin historicky nejlepší výsledek na M ČR.

V sobotu pak nastoupila do intervalového závodu na 3 km klasickou technikou. I v tomto závodě podala, hlavně ve druhém okruhu, velmi dobrý výkon a skončila na 19. místě s minimální ztrátou na závodnice před ní. Na 15. místo chybělo např. 4,5 sekundy, tak vyrovnaný závod to byl. Johanka si vyzkoušela, že i v klasické technice se může rovnat s nejlepšími závodnicemi na celostátní úrovni a zvedla si tak sebevědomí před nedělní štafetou, kterou absolvovala společně se závodnicemi Fischer Ski klubu Šumava Vimperk -  s Anežkami Pavláskovou a Honsovou, a která se také běžela klasickou technikou. Protože se jednalo o kombinovanou štafetu a přednost měly štafety oddílové, na startovní čáře s číslem 25 stála Johanka až ve čtvrté řadě závodního pole. Hned po startu se však začala prokousávat celým startovním polem čítajícím na 30 štafet a na konci svého úseku dokázala předávat na krásném 4. místě s minimální ztrátou na medailové příčky. Vimperským děvčatům se již tak nevedlo a tak štafeta doběhla na konečném 13. místě. Více se dařilo vimperským klukům, kteří si ve stejné kategorii vyběhli bronzovou medaili.

Trenér strakonických lyžařů Radek Sosna nešetřil na adresu Johanky chválou: „Jsem moc rád, že se Johance podařilo nakouknout do první desítky na mistrovství ČR a splnila tak můj výkonnostní cíl pro tuto sezónu. Oproti loňsku se dokázala zlepšit ve sprintu o 2 místa. Že bude úspěšná v bruslení jsem trochu tušil, jen jsem čekal, jestli se všechno sejde tak jak má. Že se to povedlo je hlavně zásluha Johančiny píle v tréninku. Velmi mile mě ale překvapila v klasické technice, kterou nemáme tolik možnost trénovat. Hlavně v nedělní štafetě to byl v jejím podání moc pěkný závod.“

A jak hodnotí prodloužený závodní víkend sama závodnice?

„Na závodech se mi jelo velmi dobře. Hlavně i díky tomu, že jsem byla na trati velmi podpořena. Lyže jsem měla namazané výborně, jely skoro samy. Výsledky mohly být ještě i lepší, pořád je co vylepšovat, ale i přesto jsem spokojená. Velký dík patří také výpravě Ski klubu z Vimperku, se kterými jsme spolupracovali při mazání a přípravě lyží, ale také trenérovi i s jeho manželkou, kteří mě podporovali na trati.“ říká po vydařených závodech Johanka Hůrková.