Běh okolo Kuřidla 2018

27.10.2018 19:05

Běh okolo Kuřidla

Tradičně první říjnová sobota je ve Strakonicích vyhrazena Běhu okolo Kuřidla. Na běžce všech věkových kategorií, závodníků i neregistrovaných, se letos opět usmálo počasí, závody probíhaly za příjemných slunečných podzimních podmínek. Závodu se letos zúčastnilo 122 závodníků. Nejmladším byl Hugo Brand, který se narodil v roce 2017 (!!!), je pravda, že „závodil“ s nutnou dopomocí své maminky. Vítězem hlavní kategorie mužů a držitelem putovního poháru Memoriálu Františka Kováře(který věnovala rodina Fr. Kováře) se v letošním roce stal Tomáš Kalivoda z Fischer Ski klubu Šumava Vimperk.

A jak se dařilo domácím závodníkům z pořádajícího Ski klubu Strakonice?
Na stupně vítězů se dokázali prosadit Lucie Půbalová a Klára Zahradníková (1. a 2. místo v kategorii minipotěr-dívky), Beáta Brandová a Nela Nováková (2. a 3. místo v kategorii potěr-dívky), Matěj Novák (1. místo v kategorii předžáci),  Lucie Heide a Silvie Půbalová (1. a 2. místo v kategorii předžačky),Tereza Vlasáková (1. místo v kategorii starší žákyně),  Hynek Novák (2. místo v kategorii starší žáci), Jan Houška (3. místo v kategorii mladší dorostenci), Patricie Němcová (2. místo v kategorii mladší dorostenky, hned za ní na 3. místě doběhla odchovankyně strakonického lyžování Johanka Hůrková, nyní již žákyně Sportovního gymnázia v Jablonci) a Jonáš Novotný (2. místo v kategorii starších dorostenců).

Další místa přidali v dospělých kategoriích Lenka Frömlová (ženy hobby) a Antonín Hanuš (muži, oba 4. místo). Těsně pod stupni vítězů skončili také Jakub Šíma a Lucie Malečová (předžáci, resp. předžákyně, oba 4. místo).

Novinkou letošních závodů bylo vyhlášení a poděkování dlouholetým trenérům běžeckého lyžování, kteří se zasloužili o výchovu mnoha generací úspěšných závodníků a reprezentantů v běhu na lyžích. Blíží se totiž výročí 100 let organizovaného lyžování ve Strakonicích a pořadatelé závodu tak chtějí připomenout slavná jména historie strakonického běžeckého lyžování. Do zlaté knihy tak byli, bohužel již pouze, zapsáni František Kovář a František Pešl, a v rámci vyhlašování nejlepších závodníků organizátoři ze Ski klubu Strakonice předali poděkování a věcné dary ing. Janu Žákovi a Václavu Půbalovi, za jejich celoživotní závodní i trenérský přínos strakonickému lyžování.  V dalších letech by strakoničtí lyžaři rádi v této tradici pokračovali.