5x Vimperkem - nejmladší kralovali

27.10.2018 18:45

Mladí lyžaři v přípravě na zimní sezónu

Tradiční přípravu na zimní závody absolvují v současné době mladí lyžaři Ski klubu Strakonice. Natrénované kilometry z letní přípravy se snaží využít v podzimních závodech. Většina závodníků se účastní seriálu 5x Vimperkem a podzimní závodění vyvrcholí domácím závodem Běh okolo Kuřidla v sobotu 6. října.

Prvním podzimním závodem byl úvodní závod seriálu 5x Vimperkem, závod v opakovaných bězích. A mladé závodníky Ski klubu Strakonice bylo vidět opravdu výrazně! Hned v nejmladší kategorii na 100 m se podařilo zvítězit Lucii Půbalové (2013), její ještě o 2 roky mladší sestra Kristýnka (2015) doběhla na 19. místě. Následující kategorii žákyní – žížal na 150 m vyhrála Beáta Brandová a Nela Nováková doběhla na 7. místě. Ve stejné kategorii chlapců skončil Adam Heide na 9. místě. I v další kategorii se strakoničtí závodníci udrželi na vítězné vlně, a to hned dvojnásobně!  Kategorie žákyní gazel a žáků gepardů ovládli Lucie Heide a Matěj Novák. Silvie Půbalová přidala 4. místo, Aneta Stehlíková 5. místo a Lucie Malečová 10. místo. V kategorii mladších žáků na 2 x 300 m se na stupně vítězů protlačil Matthew Fiche (3. místo). Ve starším žactvu, kteří již závodili na 3 x 300 m, přidali Tereza Vlasáková (2005) 6. místo a Kryštof Brand (2006) 9. místo.

Ve druhém závodu série 5 x Vimperkem se závodilo na kolečkových bruslích a kolečkových lyžích. První místa ve svých kategoriích dokázali obhájit Lucie Půbalová, Beáta Brandová a Matěj Novák. K nim se přidala i Silvie Půbalová, která dokázala vyhrát závod žákyní gazel. Ve stejné kategorii získala 3. místo Lucie Malečová a těsně za ní na 4. místě finišovala Lucie Heide. Matthew Fiche přidal 6. místo v mladších žácích a mezi staršímií žáky dojeli na 7. místě Hynek Novák (2005) a na 10. místě Kryštof Brand. Mezi mladšími dorostenci si dobře vedl Jaroslav Zahradník (2004), který skončil na 4. místě.

Třetím závodem uvedeného seriálu byl tradiční lyžařský kros na Hajné hoře. Nejmladší kategorie startovaly hromadně, další již pak s intervalovým startem. Suverénní opět byla Lucie Půbalová, která s náskokem vyhrála svůj závod na 100 m. V závodu na 300 m finišovala Beáta Brandová a těsně o 0,1 s doběhla na druhém místě, Nela Nováková přidala 7. místo. Mezi chlapci Adam Heide obsadil 10. místo.  Chlapci gepardi závodili již s intervalovým startem na 1 000 m a s velkým náskokem 21 s zvítězil Matěj Novák. Také dívky gazely závodili na 1 000 m a Ski klub Strakonice zde získal dokonce první dvě místa na stupních vítězů. Zasloužily se o ně Lucie Heide (1. místo) a Silvie Půbalová (2. místo). Lucie Malečová přidal ještě 8. místo. Na 3. místo se znovu dokázal vrátit Matthew Fiche mezi mladšími žáky. Ve starším žactvu se umístili Tereza Vlasáková na 5. místě a Hynek Novák na 7. a Kryštof Brand na 10. místě. V mladších dorostenkách kralovala Patricie Němcová, která vyhrála závod na 3 000 m.

Čtvrtým závodem série byl běžecký kros ve vimperském běžeckém areálu Vodník. Strakoničtí nejmladší opět nezklamali a bylo je vidět v popředí výsledkových listin. Pro zlato si doběhli Lucie Půbalová, Beáta Brandová, Matěj Novák a Lucie Heide, k nim se přidaly stříbrná Silvie Půbalová a bronzová Tereza Vlasáková. Těsně pod stupni vítězů na nepopulární „bramborové“ čtvrté pozici skončili ve svých kategoriích Nela Nováková a Adam Heide. Umístili se i Lucie Malečová (9. místo), Matthew Fiche (5. místo) , Kryštof Brand (7. místo) a Jaroslav Zahradník (7. místo).

Pátý závod seriálu - běh do vrchu na Vodníku - mezi nejmladšími opět opanovala v běhu na 100 m Lucinka Půbalová. Všichni starší 6 let již závodili do vrchu, mladší na 300 m trati, starší na trati 1 300 m. Na kratší trati 300 m byl suverénně nejrychlejší ze všech Matěj Novák, mezi děvčaty pak Silvie Půbalová, těsně následovaná Lucií Heide, Lucie Malečová přidala 11. místo. V kategorii 6ti a 7letých přidali 4. místo Viktor Jirouš a 7. místo Adam Heide, mezi děvčaty pak 5. místo Nela Nováková. Od 10 let věku museli již všichni až na vrchol Vodníku, tedy dlouhých 1 300 m. V mladším žactvu doběhl Matthew Fiche na 4. místě, stejné místo obsadila Tereza Vlasáková mezi staršími žákyněmi a mezi staršími žáky skončil Kryštof Brand na 9. místě. V dorosteneckých kategoriích se na stupně vítězů protlačila stříbrná Patricie Němcová, Jaroslav Zahradník doběhl pátý a v mužích Antonín Hanuš na 8. místě.

Celkově tedy v seriálu dokázali zvítězit ve svých kategoriích Lucie Půbalová, Lucie Heide (Silvie Půbalová o jediný bodík druhá) a Matěj Novák .Velká gratulace!

„Mám velkou radost z toho, že se našim nejmladším tak daří. Tolik pódiových umístění jsme do Strakonic již dlouho nevozili. Ještě větší radost mám, když je vidím na tréninku či závodech. Vznikla nejen parta mladých závodníků, kteří si užívají každou minutu pohybu, ale i parta nadšených rodičů a prarodičů, kteří je na závody doprovází. Velký dík patří i trenérovi Davidu Půbalovi, který s nimi „objel“ všechny závody.“ říká trenér Ski klubu Strakonice Radek Sosna.