Zhodnocení sezóny 2018/19

20.03.2019 06:38

Letošní zima ve své první polovině lyžařům, co se týče teplot a přídělu sněhu, přála. Téměř každý víkend tak mladí závodníci Ski klubu Strakonice závodili. A o hezké výkony nebyla nouze.

Hned začátkem roku proběhl v lyžařském areálu Vodník krajský přebor v běhu na lyžích volnou technikou. Kategorii nejmladších děvčat ovládla Lucie Půbalová a na druhém místě doběhla Klára Zahradníková (obě ročník narození 2013). V kategorii minižaček pak stříbrnou medaili za druhé místo vybojovala Beáta Brandová (2011). Kategorie nejmladších žáků patřila zcela našim barvám: Matěj Novák suverénně vyhrál a na druhém místě mu kryl záda Jakub Šíma. Oba si tak poradili s konkurencí z ostatních oddílů a jsou velkým příslibem do budoucna. Ve stejné kategorii děvčat vybojovala Lucie Malečová páté a Aneta Stehlíková sedmé místo. V žákovských kategoriích se již bojovalo o tituly krajských přeborníků. Ze strakonických závodníků se nejlépe umístila Tereza Vlasáková, která v kategorii starších žákyní do běhla osmá, Matthew Fiche (ml. žáci) desátý, Anna Zahradníková (st. žákyně)  jedenáctá a Kryštof Brand (st. žáci) třináctý. V kategorii mladších dorostenců pak těsně za sebou skončili Jan Houška (osmý) a Jaroslav Zahradník (devátý).

  Dalším  závodem byl krajský klasifikační závod na Vodníku, který proběhl 26. 1. opět na Vodníku. Svá medailová umístění z předchozího závodu dokázali zopakovat Klára Zahradníková, Matěj Novák (oba 1. místo) a Beáta Brandová (2. místo). Navíc se k nim vítězstvím ve své kategorii přidala Silvie Půbalová. Matthew Fiche si dokázal polepšit na šesté místo a Anna Zahradníková dokázala využít účasti nejlepších závodníků na celostátních závodech a vyhrála kategorii starších žákyní.

I do třetice se krajské závody konaly na vimperském Vodníku (Zadovské závody byly zrušeny pro nedostatek sněhu), tentokrát pod názvem Mistrovství Vodníka. Nejmladším znovu kralovala Lucie Půbalová, mezi chlapci se poprvé umístil také Viktor Jirouš na pěkném šestém místě. Další kategorie přinesly vždy dvě medaile pro strakonické barvy: Beáta Brandová a Viktorie Šímová (2. a 3. místo) a Matěj Novák a Jakub Šíma (1. a 2. místo). Z pohledu strakonických závodníků byla nejvíce obsazenou kategorií  kategorie nejmladších žákyní, kde nastoupily čtyři naše závodnice a umístily se následovně: Silvie Půbalová druhá, Aneta Stehlíková čtvrtá, Lucie Malečová pátá a Lucie Heide sedmá. Jediný strakonický zástupce v žákovských kategoriích Matthew Fiche doběhl na 5. místě.

Jeden ze závodů Českého poháru v běhu na lyžích dorostu a dospělých se letos jel i na jihočeském  Zadově. V jeho rámci se jel norský sprint klasickou technikou, kde naše odchovankyně Johanka Hůrková, dnes již studentka Sportovního gymnázia v Jablonci nad Nisou, znovu reprezentovala Ski klub Strakonice. A úspěšně. Po kvalifikaci byla na 18. místě, v první rozjížďce dojela na 4. místě, což jí zaručovalo v další rozjížďce bojovat o celkové 13. až 18. místo. Závěrečnou rozjížďku dokonce vyhrála a tak celkově skončila na 13. místě. V neděli se jel již intervalový závod volnou technikou, kde v kategorii dorostu doběhla Patricie Němcová na 22. místě a Jan Houška na 21. místě. Mezi juniory doběhl Antonín Hanuš na 13. místě.

Největším lyžařským závodem na jihu Čech je každoročně Šumavský maraton na Kvildě, v jehož rámci probíhají také dětské a mládežnické závody. Také letos se zúčastnili i mladí závodníci Ski klubu Strakonice. Na nejkratší 1 km trati doběhl Matěj Novák na 2. místě (1,2 s od vítěze) a těsně za ním (o 1,4 s) pak Jakub Šíma na 3. místě. Děvčata pak doběhla na 5. místě (Silvie Půbalová), 13. místě (Lucie Malečová), 15. místě (Lucie Heide) a 18. místě (Aneta Stehlíková). Na 5 km trati pak doběhla Tereza Vlasáková na 6. místě a mezi chlapci Hynek Novák na 11. místě.

Sezóna běžeckých lyžařských závodů v plném proudu.

Celostátní závody žactva – Český pohár v běhu na lyžích 2019 – se konaly na konci ledna v Jablonci nad Nisou. Strakonický Ski klub zde reprezentovali Tereza Vlasáková v kategorii staršího žactva  a Jaroslav Zahradník v kategorii U15, což je letos, vzhledem ke změně věkových kategorií ojedinělá přechodná kategorie na rozmezí staršího žactva a mladšího dorostu. U15 tak letos absolvují samostatně hodnocené některé závody spolu se staršími žáky a některé závody s dorostenci. V sobotním závodu na 700 m norský sprint volně si Tereza vyjela 59. místo a Jaroslav 43. místo. V nedělním závodě klasickou technikou na 3 km si Tereza dokázala polepšit na 56. místo a Jaroslav dokonce na dělené 39. místo, kdy měl na setinu stejný čas se závodníkem LK Slovan Karlovy Vary

Následující víkend se žádné závody v jižních Čechách neuskutečnily,  a tak si někteří závodníci odskočili do sousedního Plzeňského kraje, kde se jel v lyžařském areálu na Hojsově Stráži krajský závod Plzeňského kraje Velká cena Plzně. Zde se velmi dobře dařilo Tereze Vlasákové, která dokázala vyhrát sobotní závod starších žákyní na 4 km klasicky a vynahradila si tak velkou konkurenci závodnic v její kategorii v jižních Čechách, hlavně ze Stach a z Vimperka. Odměnou jí tak byla zlatá medaile a nejvyšší stupeň vítězů.

Březnové závody v běhu na lyžích začaly Českým pohárem staršího žactva a závodem Hledáme nové talenty pro mladší žáky (jediný celostátní závod mladšího žactva) v krásném areálu v Novém Městě na Moravě, který hostí i závody světového poháru v běhu na lyžích i biatlonu. Závodu se celkem zúčastnilo téměř 700 mladých závodníků. Ze strakonických závodníků na tyto závody odjeli (z různých důvodů) opět pouze 2 závodníci – Tereza Vlasáková v kategorii staršího žactva a Jaroslav Zahradník (U15). Oba jmenovaní si oproti loňským výsledkům polepšili o 5, resp. 10 míst. V sobotu se závodilo volnou technikou a Tereza Vlasáková obsadila na trati 3 km volně 59. místo ze 74 startujících v kategorii. Ještě o něco lépe si vedl Jaroslav Zahradník v již zmíněné kategorii U15, který na trati 4 km volně dojel na 41. místě.

V neděli pak na závodníky čekala klasická technika, což na měnícím se sněhu a za přerušovaného deště nebyl jednoduchý závod ani pro servis, ani pro závodníky. Tereza Vlasáková jela teamový sprint na 2 x 2 x 1 km spolu se závodnicí Fischer Ski Šumava Vimperk Adélou Šroubovou a společně skončily na 34. místě. Na kategorii U15 organizátoři nachystali stíhací závod klasickou technikou, kdy závodníci startovali podle rozestupů ze sobotního závodu. Jaroslav Zahradník si dokázal oproti sobotě o jedno místo polepšit a dojel na 40. místě, kdy ve spurtu na stadionu o pár desetin dokázal předstihnout závodníka Slovanu Karlovy  Vary. Shodou okolností to byl stejný závodník, se kterým se na I. ČP dělil o 39. místo (viz výše). Jejich výkonnost tak byla po celou sezónu opravdu vyrovnaná.

Protože se sezóna lyžařských běžeckých závodů přehoupla již do druhé poloviny, zeptali jsme se trenéra Ski klubu Strakonice Radka Sosny jak je spokojen s probíhající sezónou a na další plány do jejího konce.

„Do letošní sezóny jsme šli s plánem zúčastnit se celostátních závodů v žákovských a dorosteneckých závodech. To se povedlo naplnit. Vzhledem k loňským výsledkům jsme nepředpokládali útoky na přední příčky, ale i tak jsme spokojeni s drobnými zlepšeními. V žákovských kategoriích jsme měli pouze 2 závodníky, kteří byli schopní objet celostátní závody –Tereza Vlasáková a Jaroslav Zahradník. Patří jim tak velký dík za reprezentaci oddílu! V dorosteneckých kategoriích se již většina závodníků věnuje spíše biatlonovým závodům. Využili jsme však příležitosti, že se jeden ze závodů Českého poháru v běhu na lyžích konal na blízkém Zadově a zde dokázali Johanka Hůrková v mladším dorostu ve sprintu  a Antonín Hanuš v juniorech v distančním závodu obsadit 13. příčku, což jsou nejlepší umístění Ski klubu Strakonice v letošní sezóně na celostátní úrovni. Patricie Němcová přidala 22. místo a Jan Houška 21. místo. Hlavním cílem tak v letošní sezóně byla výchova další mladé generace, která by mohla jít ve stopách těchto starších úspěšných závodníků. Hlavním cílem této nastupující generace byly krajské závody, kde se již ukazují nadějná jména, o kterých by v budoucnu mohlo být slyšet.  Matěj Novák, Jakub Šíma, Silvie Půbalová a mnozí další již dokázali být úspěšní na krajské úrovni a v příštím roce by mohli, jako mladší žáci, okusit i závody celostátní. Co mě těší, že za nimi jsou již další mladí závodníci, na které medailové úspěchy teprve čekají.

A co nás čeká? Nyní jsme v přípravě lyžařského soustředění na Kubově Huti, které proběhne během jarních prázdnin. V jeho rámci chceme obnovit tradici lyžařských závodů v běhu na lyžích a po letech tyto závody na Kubovku vrátit. Věříme, že sněhové podmínky nám dovolí tento krajský klasifikační závod žactva uskutečnit a že to může strakonické běžecké lyžování posunout zase o kousíček dále.“ věří  Radek Sosna ze Ski klubu Strakonice.

 

Lyžařská sezóna pomalu finišuje.

V minulém článku zmíněné lyžařské soustředění na Kubově Huti o jarních prázdninách se pro mladé lyžaře Ski klubu Strakonice  zdárně uskutečnilo. V jeho rámci se uskutečnil i krajský závod v běhu na lyžích žactva, i když do poslední chvíle nebylo jasné, zda závod budou moci organizátoři uskutečnit. Víkendový noční déšť a následná vichřice s popadanými stromy nevěstily nic dobrého. Vše se však nakonec v dobré obrátilo i díky spolupráci s Lyžařským areálem na Kubově Huti, kteří se postarali o přípravu trati. Den před závodem nakonec připadlo i několik cm nového sněhu (a přes noc ještě přibylo), takže závody se nakonec v úterý 12. 3. 2019 konaly za velmi příjemných podmínek. Strakoničtí mladí lyžaři si odnesli 6 medailí: Viktorie Šímová stříbrnou v kategorii minižaček (4. místo přidala Beáta Brandová), v kategorii žáků nejmladších Matěj Novák zlatou a Jakub Šíma stříbrnou a podobně v žákyních nejmladších zlatou Aneta Stehlíková a stříbrnou Lucie Malečová, bronzovou pak Hynek Novák v kategorii starších žáků (4. místo Kryštof Brand, 5. místo Kryštof Novák). 5. místo přidal ještě v mladších žácích Matthew Fiche.  V dalších dnech po závodech se pak mohli mladí lyžaři Ski klubu Strakonice věnovat dalšímu tréninku, hlavně nácviku správné techniky.

Závěrečným krajským závodem byl Jarní běh na Zadově, konaný v neděli 17. 3. 2019. I zde bylo oranžovo-černé oddílové barvy Ski klubu Strakonice hodně vidět. Z různých důvodů se závodu zúčastnilo jen 6 strakonických závodníků, kteří však dokázali vyválčit 6 medailí. Všichni se tak umístili ve svých kategoriích do třetího místa – od nejmladších: Viktorie Šímová 3. místo, Matěj Novák 1. místo, Jakub Šíma 2. místo, Silvie Půbalová 1. místo, Aneta Stehlíková 2. místo a Lucie Malečová 3. místo.

Na závěr celé sezóny čekají na mladé lyžaře běžce ještě víkendové běžkařské výlety po Šumavě a pak zasloužený odpočinek před zahájením přípravy na další sezónu.