Zhodnocení roku 2015

01.01.2017 16:54

V roce 2015 bylo v evidenci Ski klubu Strakonice, oddílu běžeckého lyžování 27 závodníků do 18 let. Většina z nich se aktivně zúčastňovala jak závodů v přespolním běhu, tak i zimních závodů. Někteří závodníci kombinovali běžecké lyžování s biatlonem, spolupráce s biatlonovým klubem ve Strakonicích tak pokračovala. O tréninky se starala dvojice trenérů Radek Sosna a Jan Melichar, kterým pomáhali aktivní rodiče závodníků.

Krajských závodů v běhu na lyžích se v jednotlivých kategoriích zúčastnili: Barbora Silovská – potěr dívky, 3 závody, Tomáš Nový – 2 závody, František Pěsta – oba žáci do 10 let, 1 závod, Anna Zahradníková – žákyně do 10 let, 3, Jaroslav Zahradník – 4, Vojtěch Silovský – 2, Jan Houška – 2, Martin Novotný – 2, Vojtěch Pěsta – všichni mladší žáci, 1, Johanka Hůrková – mladší žákyně, 4, Jonáš Novotný – 2, Ondřej Didek – oba starší žáci, 1, Štěpánka Hanušová – starší žákyně, 3, Antonín Hanuš a Filip Boček – oba mladší dorostenci, oba 3, Mirka Chvalová – mladší dorostenky, 1, Šimon Jánský – starší dorostenci, 1. V celkovém hodnocení Jihočeského poháru, ve kterém se hodnotí všechny krajské závody v sezóně, dokázala Johanka Hůrková vyhrát, Jaroslav Zahradník a Štěpánka Hanušová získali 2. místo.

V krajských přeborech získali závodníci Ski klubu Strakonice 3 medaile: Johanka Hůrková 2x stříbrná, Štěpánka Hanušová bronzová. Dařilo se i na Šumavském maratonu, kde Barbora Silovská vyhrála kategorii nejmladších děvčat W8 a Jaroslav Zahradník a Anna Zahradníková skončili těsně pod stupni vítězů na 4. místech.

V celostátních závodech jsme závodili na Českém poháru žactva a zároveň finále seriálu Hledáme nové talenty 2015 na Božím Daru – Štěpánka Hanušová, Jonáš Novotný, Johanka Hůrková, Vojtěch Silovský a Jan Houška. Dorostenci se zúčastnili Mistrovství ČR na Horních Mísečkách – Miroslava Chvalová a Antonín Hanuš.

V mezinárodních závodech byla úspěšná Johanka Hůrková, která dokázala vyhrát závod Bayerwaldpokal 2015 v Zwieselu, Vojtěch Silovský zde doběhl sedmý. Barbora Silovská pak dokázala zopakovat vítězství ze Šumavského maratonu i na Junior Skadi Loppetu v německém Bodenmais.

Po zimní sezóně byli vyhlášení nejlepší lyžaři Ski klubu Strakonice: Johanka Hůrková, Jaroslav Zahradník a Barbora Silovská.

V letní suché přípravě jsme absolvovali letní soustředění na Kurníku a na Kubově Huti, na podzim se účastnili lyžařských podzimních krosů a závodů na kolečkových lyžích a bruslích, odkud jsme přivezli mnoho medailových umístění. Vrcholem podzimní sezóny byl domácí Běh okolo Kuřidla 2015, kterého se zúčastnilo 134 závodníků a domácí závodníci získali 3 zlaté medaile (Matěj Novák, Jaroslav Zahradník, Matyáš Jánský), 3 stříbrné (Barbora a Filip Bočkovi, Lenka Frömlová) a 2 bronzové medaile (Antonín Hanuš, Lada Brandová). Novinkou v přípravě byl zájezd na ledovec Dachstein, kde jsme najížděli první lyžařské kilometry v přípravě na další zimní sezónu.

Radek Sosna